Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

Erdek Zeytin Kooperatifi'nde toplam alım 5,5 milyon kiloyu bulacak

Erdek Zeytin Kooperatifi

Marmarabirlik’e bağlı 162 sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Hüseyin Durak, hâlen Erdek merkezde süren zeytin alımlarının da tamamlanmak üzere bulunduğunu belirtti. Alım döneminde her gün 30-35 ton alım gerçekleştirdiklerini vurgulayan Durak, alım dönemi bittiğinde, yağlık ve sofralık olmak üzere yaklaşık 5,5 milyon kilo alıma ulaşacaklarını açıkladı. Geçen yılki alım döneminde 3 milyon kilo sofralık zeytin aldıklarına dikkati çeken Durak, şunları söyledi:
“Bu alım döneminde hedefimiz ortalama 6,5 milyon kilo alım gerçekleştirmekti. Ancak öncelikle mantar ve zeytin vuruğu verim düşüklüğüne yol açınca yaklaşık 1 milyon kilo zayiat verildi. Bölgemizde, bize bağlı Paşalimanı dahil olmak üzere 1.250 bin zeytin ağacı var. Kooperatifimizin 5100 üyesi bulunuyor. Kooperatif yönetimi olarak 3 yılda, 3 proje ürettik. Bunlardan ilki, iki yıl önce kurduğumuz zeytinyağı fabrikasıydı. Bu fabrikadan iki yılda 1 milyon liralık gelir elde ettik. Diğer iki projemiz ise havalandırma sistemi ve arıtmadır. Eskiden manuel olan havalandırma sistemimizi çağa uygun duruma getiriyoruz. Ocak ayına dek tamamlayacağımız bu sistem devre ye girdiğinde 1065 havuzumuz aynı anda havalandıracaktır.
Böylece zeytinin dayanma süresi uzayacaktır. Yeni arıtma sistemimiz ise nisan ayı içinde devreye girecektir. Havalandırma ve arıtma sistemlerinin maliyeti 1 milyon 240 bin liradır. Bunun 490 bin lirasını, Güney Marmara Kalkınma Ajansı’ndan, hibe olarak alacağız.”
Kalorifer yakıtı olarak kullanılmak üzere üç yılda 3 milyon kilo zeytin kırarak, 337 ton sattıklarını belirten Durak, şunları söyledi: 

“Bundan sonraki hedeflerimiz arasında zeytinimizdeki verimi artırmak için üreticiyi bilinçlendirmek ve destek olmak başta geliyor. Üreticimiz, zeytinliklerde gübre kullanımını bilinçli yapmıyor. Bu nedenle üreticimizin ayağına giderek toprağın tahlilini yaparak, bu toprağa uygun gübre kullanımını sağlamak istiyoruz. Böylece maliyeti düşürüp, verimi artırarak, zeytin zayiatını önlemek amacındayız. Daha sonraki hedeflerimiz arasında, hâlen bağlı bulunduğumuz Marmarabirlik’e sattığımız zeytini, kooperatif olarak kendimiz almak bulunuyor. Şu anda, ülkemiz genelinde üretilen 540 bin ton zeytinin yaklaşık 40-45 bin tonunu ise Marmarabirlik alarak, piyasaya göre üreticiye yüksek bir fiyat veriyor.”
Marmarabirlik’e bağlı Mürefte, Marmara, Edincik, İznik, Orhangazi, Gemlik ve Mudanya’yla birlikte yer alan sekiz kooperatiften biri olan 162 sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Hüseyin Durak, Şubat ayı içinde gerçekleşecek olan genel kurullarında başkanlığa yeniden adaylığını koyacağını bir kez daha yineledi.
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler:
  • Cuma 17.1 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 12.3 ° / 7.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17.1 ° / 5.3 ° Güneşli